Online werkbijeenkomst voor Praktijkopleiders op 27 januari en 1 februari 2022


Online Werkbijeenkomst voor Praktijkopleiders & -begeleiders / docenten

Gezien de huidige corona maatregelen waarbij het nog niet mogelijk is om fysieke bijeenkomsten te kunnen organiseren, is besloten om deze bijeenkomsten online aan te bieden. De bijeenkomst vindt 2x plaats en wij vragen je om in te schrijven op de datum waarbij de school vertegenwoordigd is waar jouw leerlingen vandaan komen. Alleen dan kunnen we je helpen aan de antwoorden op jouw meest dringende vragen.

Passie voor leerlingen?!

Loop jij als praktijkopleider of -begeleider / docent regelmatig tegen dezelfde muren op en heb je een onbevredigend onderbuikgevoel dat je je leerlingen niet de tijd en aandacht kunt geven die je zou willen? Feit is dat bedrijven het steeds drukker hebben en de prioriteitenlijsten op de scholen eerder langer dan korter worden. Iedereen komt tijd te kort en de communicatielijnen lopen niet meer zo soepel waardoor leerlingen soms afhaken. De Techniekcoalitie Limburg (TCL) ziet dit probleem en ondersteunt de praktijkopleiders en -begeleiders / docenten door het organiseren van twee bijeenkomsten in de provincie Limburg die deze problematiek aanpakt.

Data en locaties

27 januari 2022                                 
Vertegenwoordigde school: Gilde Opleidingen                                                         
> Aanmelden                                 

1 februari 2022
Vertegenwoordigde school: Vista College 
> Aanmelden

Programma 

15.30 – 15.40 uur Welkom & inleiding 
15.40 - 16.25 uur Workshop Zuinig omgaan met je tijd en energie 
16.25 - 16.40 uur 'Vragenuurtje'
16.40 - 17.25 uur Workshop Voorkomen van 'gedoe'
17.25 - 17.30 uur Afsluiting 

Gedoe
Als praktijkopleider of -begeleider / docent wil je je leerlingen de best mogelijke start geven in de sector of in het bedrijf en daar heb je veel voor over. Maar onderweg kom je tijdverslindend gedoe tegen. Je kunt de juiste contactpersoon in de school niet vinden of je weet niet goed waar je moet zijn en er is geen tijd om het uit te zoeken. Of je ervaart juist een hoge drempel bij het bedrijf omdat je contactpersoon nauwelijks bereikbaar is en je de indruk hebt dat hij/zij geen tijd voor je heeft. Er ontstaat een afwachtende houding aan beide kanten wat resulteert in onvrede.

Er weer samen voor gaan
Onderzoek in de technische sector wijst uit dat tevredenheid in grote mate afhangt van het contact tussen het bedrijf en de school. Een vacuüm waar TCL in springt om uit deze impasse te komen: er weer samen voor gaan! We gaan aan de slag met het uit de wegruimen van het gedoe en richten ons op de leuke dingen in het leven: jouw passie voor je leerlingen. Daarnaast biedt de bijeenkomst volop gelegenheid voor jou als praktijkopleider, -begeleider / docent om antwoord te krijgen op de meest dringende vragen en een basis neer te leggen voor verdere samenwerking.

Behoud van leerlingen
De techniek kampt al jaren met enorme tekorten. Alleen daarom zouden we onze leerlingen moeten koesteren, want elke leerling telt. En daarvoor hebben we jouw passie nodig!

Workshops

Zuinig omgaan met je tijd en energie 
Heb je wel eens het gevoel dat wat je aan het doen bent niet helemaal zinvol is? Of start je met een planning en aan het eind van de dag constateer je dat er niets van de hele planning terecht is gekomen? Of ervaar je direct een tijdsdruk als je aan werk denkt? Hmmmmm, dan kan deze workshop heel zinvol zijn. Je gaat hierna met andere ogen naar je tijdsbesteding kijken. Je signaleert wat voor jou de tijdverspillers zijn en je creëert tijd door deze te elimineren. Je ervaart overzicht over je werkzaamheden en daardoor meer rust in je werk.

Voorkomen van gedoe
Niemand houdt van gedoe, toch?! Ook jij niet. Maar we laten ons er wel door vangen. Voordat je het weet ben je toch prioriteiten aan het verschuiven, erger je je aan iets of iemand of heb je je mening al klaar waardoor resultaten achterblijven of het je een onbevredigend knagend gevoel geeft. Hoe voorkom je dat er gedoe ontstaat? In deze workshop zetten we praktische stappen om de onderlinge communicatie te verbeteren en effectief in contact te blijven als emotie een rol speelt.

Vragenuurtje 

Tijdens het ‘vragenvuurtje’ is er gelegenheid om antwoord te krijgen op je meest dringende vragen. Je weet bijvoorbeeld niet wie je waarvoor moet benaderen of je weet niet wanneer of wie geïnformeerd moet worden over de vorderingen van je leerling of hoe om te gaan met bepaalde opdrachten. Etc, etc, etc …….. Dan is dit je kans! Vragen kunnen op de volgende manier gesteld worden: Stel je vraag vooraf en stuur deze naar: helen@techniekcoalitielimburg.nl. Deze vragen worden geïnventariseerd en -indien de tijd het toelaat- worden deze live beantwoord. Als we hier niet aan toekomen, dan ontvang je achteraf het antwoord. Tijdens de online bijeenkomst kun je je vraag op de chat stellen en -indien de tijd het toelaat- dan wordt deze direct beantwoord. Als we hier niet aan toekomen, dan ontvang je achteraf het antwoord. Tijdens het vragenvuurtje kun je direct je vraag stellen. Als we -gezien de tijd- niet toekomen aan jouw vraag, dan kun je deze alsnog via de chat stellen tijdens de online bijeenkomst of achteraf toesturen.

Aanmelden

Wij adviseren om in te schrijven op de datum waarop de school vertegenwoordigd is waar jouw leerlingen vandaan komen. Alleen dan kunnen we je helpen aan concrete antwoorden op je vragen.

Powered by SBB 

Nieuws & tips Doe hier je voordeel mee

Aan de slag in de techniek!

Aan de slag in de techniek!

Wil je kijken of werken in de techniek iets voor jou is, of sparren over een baankans? Kom langs bij onze arbeidsmarktcoaches Petra en Mariska.

Lees meer

Schrijf je nu in voor de Cursus Hybride Techniekopleider

Schrijf je nu in voor de Cursus Hybride Techniekopleider

Wil jij weten wat de cursus hybride techniekopleider voor jou kan betekenen?

Lees meer

Reorganisatie VDL Nedcar - Techniekcoalitie kan hierbij ondersteunen

Reorganisatie VDL Nedcar - Techniekcoalitie kan hierbij ondersteunen

Vanaf april 2024 zal een grote groep medewerkers gefaseerd VDL Nedcar verlaten.

Lees meer
Maak gebruik van onze oplossingen
voor jouw toekomst

Een Limburgs initiatief van

Neem contact op

  1. 0486 – 47 77 81
  2. info@techniekcoalitielimburg.nl
  3. Kranenhofscheweg 1
    5364 NP Escharen
    (Postadres)
  4. Volg ons op social media:
adres download mail telefoon voucher-ik-ben-ondernemer-in-de-techniek voucher-ik-ben-praktijkopleider-in-de-techniek voucher-ik-werk-in-de-techniek voucher-ik-wil-techniekopleider-worden voucher-ik-zoek-werk-in-de-techniek kennis-bijspijkeren levenlang-leren loopbaanbegeleiding opleiding-hybride praktijkopleider stroomlijnen-processen veranderplan zij-instroom branches opleidingsniveau overige regio uren