‘Vrijheid van denken en werken’

KOM E+A groeide uit van een eenmanszaak tot een machinebouwer met op dit moment 18 “techneuten” die in Heerlen machines ontwerpen en bouwen voor grote en kleine afnemers uit binnen- en buitenland. Oprichter Jeroen Franssen gooide in 2020 het roer om door twee mede-eigenaren binnen te halen. Vorig jaar besloot het driemanschap om de complete organisatie tegen het licht te houden. Hulp van een extern adviseur, ingehuurd via een adviestraject van Techniekcoalitie Limburg, bleek daarbij van grote waarde.


Hoe haal je het meeste uit je medewerkers? Hoe motiveer je hen om meer eigen initiatief te nemen, zelf oplossingen te bedenken en breder te kijken dan het eigen vakgebied? Dat waren kortweg de vragen die adviseur Ielse Lohuis op haar bordje kreeg tijdens de eerste bespreking met de drie eigenaren van KOM E+A.

De antwoorden formuleerde ze samen met de directie na een zevental bijeenkomsten waarbij de focus lag op het personeel. Het traject is bijna afgerond, maar de eerste resultaten zijn al zichtbaar. Er is een periodiek overleg ingevoerd waarin met het hele team de gehele bedrijfsvoering ter tafel komt, van projecten, offertes tot de toekomst visie van het bedrijf. Iedereen kan en mag hier input geven. Als een werknemer een nieuw idee heeft wordt dit bijvoorbeeld door een werkgroep verder uitgewerkt om tot een concreet voorstel te komen.

Functies en taken
‘Belangrijkste is dat iedereen zich thuis voelt in de organisatie en hij of zij een stem heeft’, zegt Jeroen Franssen. ‘Daarnaast zijn we gestopt met het strak indelen van functies, we willen we meer denken in taken. Waardoor een vrijheid van werken én denken ontstaat. Degene die zich puur op zijn vakgebied wil storten, natuurlijk ook prima. Iedereen krijgt in ieder geval de kans om zich verder te ontwikkelen. Ik heb gezien dat je mensen niet in een hokje moet duwen, dat doen we als maatschappij al veel te veel. Dat wil je thuis niet en op je werk ook niet. Onder de streep denk ik dat we het als team moeten doen en dat komt alleen maar ten gunste van het bedrijf als de persoon zelf. Ik denk dat we hierdoor ook aantrekkelijk zijn voor nieuwe medewerkers die we hard nodig gaan hebben de komende tijd.’

Cultuuromslag
Feitelijk gaat het om een cultuuromslag bij KOM E+A die weer het gevolg is van een groeiend gevoel van onbehagen bij oprichter Jeroen Franssen. Terwijl hij veertien jaar na de start van zijn eigen bedrijf in 2006 toch alle reden had om tevreden te zijn. ‘Ik ben een geboren techneut’, zegt Jeroen Franssen. ‘Techniek is mijn passie. Daarom ben ik na een aantal banen ook voor mezelf begonnen. Ik zag kansen om zélf machines te bouwen. Op het laatst was ik echter alleen maar bezig met managen, administratie, HR, acquisitie, marketing, enzovoort. Noodzakelijk, maar ik werd daar ongelukkig van en daarom heb ik twee mensen die al lang voor mij werkten gevraagd om in te stappen als mede-eigenaren. Een goede keuze. We hebben de taken verdeeld en vullen elkaar perfect aan.’

Betere sfeer
De drie eigenaren willen het beste uit iedereen halen. ‘Daarom hebben we een beroep gedaan op een adviestraject. We hebben nu een strategie uitgezet met ontwikkelkansen voor alle medewerkers. Er is veel ruimte voor eigen ideeën, de organisatie is platter en werkt zonder teamchefs. We doen het samen en dat merk je ook aan de sfeer in het bedrijf.

Remco Zeegers, engineer en sinds twee jaar mede-eigenaar, kan dat beamen. ‘Iedereen kan hier zichzelf zijn en durft breder te kijken. We werken echt anders dan twee jaar geleden.’

KOM E+A
KOM E+A (Keep On Moving Engineering & Assembling) is gevestigd in Heerlen en ontwikkelt en bouwt in opdracht speciale machines. Zowel eenmalige producties (prototypes) als kleine series.

www.kom-ea.nl


Praktijkverhalen Lees over ervaringen van anderen

Aan de slag in de techniek!

Aan de slag in de techniek!

Wil je kijken of werken in de techniek iets voor jou is, of sparren over een baankans? Kom langs bij onze arbeidsmarktcoaches Petra en Mariska.

Lees meer

Schrijf je nu in voor de Cursus Hybride Techniekopleider

Schrijf je nu in voor de Cursus Hybride Techniekopleider

Wil jij weten wat de cursus hybride techniekopleider voor jou kan betekenen?

Lees meer
Maak gebruik van onze oplossingen
voor jouw toekomst

Een Limburgs initiatief van

Neem contact op

  1. 0486 – 47 77 81
  2. info@techniekcoalitielimburg.nl
  3. Kranenhofscheweg 1
    5364 NP Escharen
    (Postadres)
  4. Volg ons op social media:
adres download mail telefoon voucher-ik-ben-ondernemer-in-de-techniek voucher-ik-ben-praktijkopleider-in-de-techniek voucher-ik-werk-in-de-techniek voucher-ik-wil-techniekopleider-worden voucher-ik-zoek-werk-in-de-techniek kennis-bijspijkeren levenlang-leren loopbaanbegeleiding opleiding-hybride praktijkopleider stroomlijnen-processen veranderplan zij-instroom branches opleidingsniveau overige regio uren