Robots als aanvulling op je medewerkersteam

Vullings Metaalbewerking is een voorloper op meerdere fronten. Zo heeft het bedrijf de afgelopen 15 jaar flink geïnvesteerd in robots, waarna het bedrijf is gegroeid van 25 naar 50 fte. Onvermijdelijk effect is wel dat de aard en inrichting van het werk flink is veranderd, wat ook om verandering van zijn medewerkers vroeg. Eigenaar John Vullings vertelt hoe hij dat heeft aangepakt.

Hoe veranderde het werk door de komst van de robots?

“Het bedrijf is zeker veranderd sinds de robots. Vooraf waren medewerkers bang dat er arbeidsplaatsen verloren zouden gaan. Dat is nooit het geval geweest, maar ze moesten wel wennen. Omdat medewerkers nu niet meer alleen de producten maken, maar met hulp van de robots, was dit in het begin nogal lastig. Totdat ze zagen wat een gigantische output er uit de robot kwam die zij in een paar uur hadden geprogrammeerd! Verder waren ze blij dat robots het zware en repeterende werk overnemen. Zij hebben nu tijd over om net dat extra’s te doen om het product nog beter te maken. Waar ze ook aan moesten wennen, was dat ze nu dubbel moesten plannen. Niet alleen wat ze zelf gingen doen die dag, maar ook wat de robot moest doen. Daarnaast moesten ze leren programmeren en de robots aansturen via computers en smartphones. Dus ja, die verandering was er zeker. En daar moesten we de medewerkers wel bij begeleiden.”

Hoe heb jij je medewerkers meegenomen in alle veranderingen?

“In samenspraak met de medewerkers hebben we gewerkt aan een nieuwe werkmethode waarbij automatiseringen optimaal ingezet konden worden. Samen met onze medewerkers hebben we ons in de markt georiënteerd op beurzen en zijn we in gesprek gegaan met leveranciers van automatiseringsoplossingen. Om de medewerkers optimaal mee te laten draaien hebben we ze op diverse niveaus geschoold, met de focus op het werken met robotiserings-en automatiseringsoplossingen. Onze praktijkopleiders spelen hier een belangrijke rol in. Zij begeleiden en ondersteunen de medewerkers naar de nieuwe manier van werken. Opvallend is dat de automatiseringsoplossingen hebben geleid tot een groeiend personeelsbestand, waarbij verschillende specialisten steeds meer in teamverband zijn gaan samenwerken.“

Denk je dat robotisering een oplossing is voor de schaarste van goed opgeleid technisch personeel?

“Het helpt zeker mee. Enerzijds omdat het werk uit handen neemt en er dus minder mensen nodig zijn om precies dat werk te doen. Dus hoef je minder te werven. Tegelijkertijd geeft het, zoals bij ons, ook kansen op groei. Maar dan krijgt het werk dus een andere invulling. Het wordt fysiek minder zwaar is, waardoor de huidige vakmensen het werk tot op oudere leeftijd kunnen blijven doen. En voor jongeren wordt het werk ook aantrekkelijker. Die vinden het wel mooi om te zeggen dat ze naast hun normale werk nu ook met robots werken. Overigens geldt dat voor oudere medewerkers net zo goed!”

Ook plannen voor verandering?

Als jij ook wil bouwen aan het toekomstrendement van jouw bedrijf en je afvraagt hoe je je eigen team van vakmensen kan versterken om hier maximaal rendement uit te halen, vraag dan een gratis adviestraject aan bij Techniekcoalitie Limburg. Een expert uit de branche helpt je vervolgens met een plan, nuttige tips en geeft je voorbeelden van andere bedrijven en de toegang tot scholingsfondsen. Kijk voor meer informatie op deze pagina https://techniekcoalitielimburg.nl/ik-ben-ondernemer-in-de-techniek of mail naar info@techniekcoalitielimburg.nl.

Indien je meer wilt weten over automatiseringsoplossingen kun je contact opnemen met de sales manager van Vullings, John Hermans (j.hermans@vullings-horst.nl) of de technisch directeur John Vullings (j.vullings@vullings-horst.nl).

Praktijkverhalen Lees over ervaringen van anderen

Aan de slag in de techniek!

Aan de slag in de techniek!

Wil je kijken of werken in de techniek iets voor jou is, of sparren over een baankans? Kom langs bij onze arbeidsmarktcoaches Petra en Mariska.

Lees meer

Schrijf je nu in voor de Cursus Hybride Techniekopleider

Schrijf je nu in voor de Cursus Hybride Techniekopleider

Wil jij weten wat de cursus hybride techniekopleider voor jou kan betekenen?

Lees meer
Maak gebruik van onze oplossingen
voor jouw toekomst

Een Limburgs initiatief van

Neem contact op

  1. 0486 – 47 77 81
  2. info@techniekcoalitielimburg.nl
  3. Kranenhofscheweg 1
    5364 NP Escharen
    (Postadres)
  4. Volg ons op social media:
adres download mail telefoon voucher-ik-ben-ondernemer-in-de-techniek voucher-ik-ben-praktijkopleider-in-de-techniek voucher-ik-werk-in-de-techniek voucher-ik-wil-techniekopleider-worden voucher-ik-zoek-werk-in-de-techniek kennis-bijspijkeren levenlang-leren loopbaanbegeleiding opleiding-hybride praktijkopleider stroomlijnen-processen veranderplan zij-instroom branches opleidingsniveau overige regio uren