Van schoonheidsspecialiste naar laadpaalmonteur

Een carrièreswitch maken en de techniek ingaan is spannend, maar het kán wel. Amber Heintes weet daar alles van. Ze was schoonheidsspecialiste en heeft zich de afgelopen periode bij installatiebedrijf I-Workx laten omscholen tot elektrische laadpaalmonteur. Op 8 maart was het internationale vrouwendag en ook nog eens Ambers verjaardag. Twee mooie gelegenheden om Amber aan het woord te laten over haar start in de technische branche.

Wat maakte dat je je liet omscholen van schoonheidsspecialiste naar laadpaalmonteur?

“Ik wilde graag met mijn handen werken en heb in eerste instantie voor schoonheidsspecialiste gekozen, omdat het een praktijkgericht beroep is. Naar mijn mening had ik echter te weinig echt te doen en moest ik te voorzichtig aan de slag. Het gaf mij niet genoeg voldoening, ik wilde liever iets ‘maken’ met mijn handen.”

Waarom koos je dan voor de techniek?

“Techniek spreekt me aan omdat je altijd moet blijven nadenken, het is niet iets wat je op de automatische piloot kan doen. Daardoor blijft het telkens weer een uitdaging en verveelt het nooit.”

Waar liggen voor jou nu de grootste uitdagingen?

“Dat zijn de vooroordelen van velen die denken dat ik niet dezelfde kwaliteit kan leveren als mijn mannelijke collega’s. Wanneer deze vooroordelen worden uitgesproken, parkeer ik ze even en reageer niet meteen. Maar laat in de praktijk zien dat ik het wél kan. Als ze dat dan zien, krijg ik vaak juist (meer) respect en zijn de vooroordelen verdwenen. Zo zei een van mijn collegamonteurs op mijn eerste stagedag dat dit geen vrouwenwerk was. Ik zei dat hij me de kans moest geven om te laten zien dat dat wel zo was. Aan het einde van de stage noemde hij me een bijzondere vrouw en kreeg ik complimenten over mijn leertraject en de goede uitvoering van mijn werk.”

Wat zou je andere vrouwen willen meegeven die twijfelen om de stap naar de techniekwereld te zetten?

“Stop met twijfelen en ga aan de slag! Je moet doen waar je zelf gelukkig van wordt, ongeacht wat andere mensen zeggen of denken. Het is zeker niet altijd een gemakkelijk proces, maar dat geeft des te meer voldoening hebt als je je doel bereikt. Het is beter om je ambities na te streven in plaats van een baan te hebben die je minder leuk vindt, omdat je de stap niet durft te zetten.

De techniek wordt nog altijd gezien als een voornamelijk mannenwereld, hier doen vrouwen zich naar mijn mening tekort. Als je technische ambities hebt, begin dan eerst met je eigen vooroordelen opzij te zetten en stel je de vraag: waarom zou ik dit niet kunnen? Wie soms niet sterk (genoeg) is moet slim zijn en nadenken over andere opties. En geloof mij, dit lukt in de meeste gevallen zeker wel!”

Zij-instroom lukt dankzij goede samenwerkingen

I-Workx biedt theoretische opleidingen aan in samenwerking met Technisch Opleidingscentrum Zuid in Kelpen. Op deze manier kunnen zij-instromers vervolgens stage lopen bij ervaren monteurs van I-Workx. Dit wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen het UWV, OTIB en I Workx. Ook zijn er succesvolle samenwerkingsverbanden met de Werkgeversservicepunten van Peel en Maas, Breda, Den Bosch, Tilburg, Venlo, Roermond, Drechtstreden, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht. Dankzij deze samenwerkingsverbanden worden diverse zij-instromers vanuit onder andere een uitkering omgeschoold tot laadpaalmonteur. De monteurs krijgen vervolgens een arbeidsovereenkomst van onbepaalde tijd bij I-Workx.

Ben jij op zoek naar werk in de techniek? Of wil je in gesprek met iemand om te kijken of een baan in de techniek iets voor jou is? Dan helpen wij je graag verder. Klik hier voor meer informatie of mail naar info@techniekcoalitielimburg.nl.

Praktijkverhalen Lees over ervaringen van anderen

Aan de slag in de techniek!

Aan de slag in de techniek!

Wil je kijken of werken in de techniek iets voor jou is, of sparren over een baankans? Kom langs bij onze arbeidsmarktcoaches Petra en Mariska.

Lees meer

Schrijf je nu in voor de Cursus Hybride Techniekopleider

Schrijf je nu in voor de Cursus Hybride Techniekopleider

Wil jij weten wat de cursus hybride techniekopleider voor jou kan betekenen?

Lees meer
Maak gebruik van onze oplossingen
voor jouw toekomst

Een Limburgs initiatief van

Neem contact op

  1. 0486 – 47 77 81
  2. info@techniekcoalitielimburg.nl
  3. Kranenhofscheweg 1
    5364 NP Escharen
    (Postadres)
  4. Volg ons op social media:
adres download mail telefoon voucher-ik-ben-ondernemer-in-de-techniek voucher-ik-ben-praktijkopleider-in-de-techniek voucher-ik-werk-in-de-techniek voucher-ik-wil-techniekopleider-worden voucher-ik-zoek-werk-in-de-techniek kennis-bijspijkeren levenlang-leren loopbaanbegeleiding opleiding-hybride praktijkopleider stroomlijnen-processen veranderplan zij-instroom branches opleidingsniveau overige regio uren