Klantkennis én zelfkennis als fundament voor een succesvolle toekomst

Groba Cheese Processing Equipment uit Nederweert is een van de grootste ontwikkelaars en producenten van kaasverwerkingsmachines ter wereld. Een toppositie die ze graag willen houden. “Er zijn volop groeikansen”, ziet directeur Paul Pouwels. “Om die te kunnen benutten zijn andere competenties nodig. Dat begint met een investering in onze eigen mensen. Dankzij het adviestraject van Techniekcoalitie Limburg is helder waar we op moeten ontwikkelen, om bestaande en nieuwe klanten nog beter kunnen bedienen.”

In 1977 maakte de oprichter van Groba op verzoek van een kaashandelaar uit Bodegraven een eenvoudig automatisch mes om de bekende rode Edammertjes in mooie stukken te snijden. Inmiddels behoort Groba tot de wereldtop met innovatieve, unieke producten voor kaasverwerking en afnemers in tientallen landen. En de vraag neemt toe.

Ken je klant
Juist omdat de aanvragen binnenstromen, zag Groba de noodzaak om sommige zaken anders aan te pakken. Het diverse en veranderende klantenbestand vraagt steeds meer van de verkoopafdeling. “Vroeger gingen wij ervan uit dat we wisten wat de klant nodig had. Vandaag de dag verwachten potentiële klanten een partner die vanuit een open houding meedenkt en mee-ontwikkelt. Die hun markt kent én hun stakeholders. Dat vraagt veel van onze salesmensen. Een nieuwe aanpak en andere competenties die zij zich eigen moeten maken. Professionele en persoonlijke ontwikkeling. Daarin investeren wij, om voorbereid te zijn op veranderingen.”

Reorganisatie
“Weten waar je als bedrijf voor staat, dat is de basis”, vertelt organisatieadviseur Hans Ras, die het adviestraject van de Techniekcoalitie bij Groba begeleidde. “Daarnaast moesten salesmedewerkers zich leren verdiepen in elke aanvraag. Veel praten met de potentiële klant en vooral heel veel vragen stellen. Dat is het fundament een nauwkeurige offerte die geen ruimte laat voor misverstanden. En de basis om later snel de gewenste apparatuur te ontwerpen en produceren.”

Paul Pouwels: “Niet elke verkoper kan of wil zo werken. Daar maakte het adviestraject ons van bewust. Inmiddels is de afdeling sales dan ook anders georganiseerd. Er zijn nieuwe mensen aangenomen, maar er zijn ook mensen vertrokken. Naar een nieuwe functie of een nieuwe werkgever. Dat was nodig om toegerust te zijn op de toekomst. Maar wel op een manier dat iedereen er beter van zou worden. Dat is het uitgangspunt van dit adviestraject van de Techniekcoaltie.”

Bewustwording
Het veranderproces bij Groba is nog in volle gang. “Het gaat goed”, vindt Paul Pouwels. “Groba geldt steeds meer als dé expert op het gebied van kaasverwerking. Kaasbedrijven weten wat we te bieden hebben. De contacten met (potentiële) klanten zijn heel intensief en intern staan alle neuzen dezelfde kant op. Ook hebben we helder welke competenties bij welke medewerkers getraind moeten worden. Bijvoorbeeld vaardigheden op het gebied van doorvragen bij de klant. Door deze bewustwording helpen we medewerkers vooruit om succesvol te werken binnen ons bedrijf.”

Ook interesse in een adviestraject van 40 uur? Neem contact op met Techniekcoalitie Limburg via info@techniekcoalitielimburg.nl

Praktijkverhalen Lees over ervaringen van anderen

Aan de slag in de techniek!

Aan de slag in de techniek!

Wil je kijken of werken in de techniek iets voor jou is, of sparren over een baankans? Kom langs bij onze arbeidsmarktcoaches Petra en Mariska.

Lees meer

Schrijf je nu in voor de Cursus Hybride Techniekopleider

Schrijf je nu in voor de Cursus Hybride Techniekopleider

Wil jij weten wat de cursus hybride techniekopleider voor jou kan betekenen?

Lees meer
Maak gebruik van onze oplossingen
voor jouw toekomst

Een Limburgs initiatief van

Neem contact op

  1. 0486 – 47 77 81
  2. info@techniekcoalitielimburg.nl
  3. Kranenhofscheweg 1
    5364 NP Escharen
    (Postadres)
  4. Volg ons op social media:
adres download mail telefoon voucher-ik-ben-ondernemer-in-de-techniek voucher-ik-ben-praktijkopleider-in-de-techniek voucher-ik-werk-in-de-techniek voucher-ik-wil-techniekopleider-worden voucher-ik-zoek-werk-in-de-techniek kennis-bijspijkeren levenlang-leren loopbaanbegeleiding opleiding-hybride praktijkopleider stroomlijnen-processen veranderplan zij-instroom branches opleidingsniveau overige regio uren